Spar penge med en varmepumpe

Spar penge med en varmepumpe

Bor du i hus, og kunne du godt tænke dig at spare på din varmeregning? Så kunne det være, at en varmepumpe var noget for dig. Især husejere, som normalt har elvarme, kan have stor glæde af den besparelse, som ligger i visse typer varmepumper. Og beboere i ejendomme med centralvarme via eksempelvis oliefyr bør overveje, om det kan lade sig gøre for dem at få et såkaldt jord-til-vand anlæg, for heri ligger en virkelig stor besparelse, plus en miljømæssig gevinst. I det følgende kan du læse mere om, hvilken type varmepumpe, som egner sig bedst til dig.

Tre forskellige typer varmepumpe

Den mest omfattende model inden for varmepumpe, er det, der også kaldes et ”jordvarmeanlæg”. Det består af rør, som lægges under jorden i haven, eller på bunden af en sø, hvis du er så heldig at have sådan én. Ved hjælp af kemiske og termodynamiske processer omdannes den varme, der er i jorden, til energi, som så omsættes til varme i dit hjem. En jord-til-vand varmepumpe er lidt af en udskrivning, og hele haven skal graves op. Til gengæld kan du opnå en besparelse på over tyve tusind kroner om året – så den investering er hurtigt tjent ind igen. For at kunne få et jordvarme anlæg, skal du være i besiddelse af mindst 450 kvm grund til formålet.

Har du ikke en stor have, kan du få en luft-til-vand varmepumpe. Denne type varmepumpe fungerer efter næsten samme princip, dog er det her temperaturforskellene i luften, som skaber den energi, med hvilken vandet i dine rør varmes op. Og har du ikke oliefyr, men varmer dit hjem op ved hjælp af elpaneler, kan du med fordel udskifte disse med en luft-til-luft varmepumpe, som har den ekstra fordel, at den også kan fungerer som air condition anlæg på de lange, varme sommerdage.

Du kan læse meget mere om luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper på gramenergi.dk